Mutluluk hem bireysel hedefimiz hem toplumsal projemizdir. Her birimizi mutlu eden şey gizemlidir ve kişiye özeldir ama mutluluk topluca oluşturduğumuz insanlığımızın da bir arzusudur. Peki, bireyler kendilerine özgü mutluluk anlayışlarıyla bir arada yaşayabilir mi?
Okumak neye yarar? Okuma sırasında hangi zihinsel ve duygusal işlemler iş başındadır? İnsan yeni teknolojilerin sunduğu eğlenceli birçok uğraşa kıyasla yavaş ve bıktırıcı görünebilen okuma etkinliğine kendini neden zorlasın ki? Okumanın kaçış olduğu söylenir. Fakat okumak her şeyden önce kim olduğumuz üzerine, içinde yaşamak istediğimiz toplum üzerine düşünmek için bir fırsat değil midir?
Hayal mi Görüyorsun Sen?
Hayal ederiz durmadan, gerçeklikten kaçıp düşüncelerimize sığınırız, yeni projeler tasarlarız, kurgu eserlere dalarız. Ama hepimiz mutlaka bize şöyle dendiğini duymuşuzdur: “Hayal mi görüyorsun sen?”
Hayal gücü uzun zaman yanılsama yaratan bir yeti olarak görüldü ama yine de yapıp etmelerimize yön vermeyi hep sürdürdü. Hayal gücümüz olmasaydı nasıl kendimizi eğlendirebilirdik, arzularımızı nasıl kafada canlandırarak gerçekleştirebilir, duygularımızı ve hislerimizi içimizde sınayabilirdik? Yaşamsal seçimlerimize yön verebilir, belli durumları başımıza gelmeden öngörebilir miydik?
Herkes Aynı mı? – Moda ve Özgürlük
Moda nedir? Toplumsal bir olgu mu, bir yaşam tarzı mı, endüstri mi, bir ekonomi mi, bir sanat mı? Başkalarını taklit ederek uyum sağlamakla mı yoksa kalabalığın arasından sıyrılmakla mı ilgilidir? Ben ve başkaları, şimdiki zaman ve tarih, kısıtlılık ve özgürlük arasında daimi gerilim halinde bir dil olarak moda, her şeyden önce, kim olduğumuzun, güçlü taraflarımızın ve zayıflıklarımızın yansımasıdır.
Halimiz Ne Olacak? – Teknoloji ve Yarının İnsanı
Akıllı telefonlar, internet, biyoteknoloji, robotik, mikrocerrahi… Artık sadece dünyayı veya yaşam koşullarımızı değil, insanın kendisini dönüştürmekten bahsediyoruz. Yeni teknolojilerin olumlu etkileri ve riskleri nelerdir? Yarının insanı, üstün yeteneklerle ve hibrit bir beyinle donatılarak “artırılmış” bir insan mı olacak? Yoksa hayatımıza anlam veren kırılganlığımızdan ve ölümlülüğümüzden mahrum bir “azaltılmış” insana mı dönüşecek?
Daha Fazla Haber
AKM’de Salute to Vienna Yeni Yıl Konseri
Ödüllü filmler İstanbul Modern’de
Yeni ‘Superman’ 11 Temmuz’da geliyor
‘Bir Koleksiyoner Hikâyesi’ devam ediyor
İncesaz’dan özgün melodiler Zorlu PSM’de
Z Frekansı’nda haftanın konuğu İsmail Bezirci!
Anadolu Opera ve Bale Festivali’nin son durağı Hatay
İtalya’da Göbeklitepe’ye büyük ilgi
37 bin sanatçı yapay zekaya karşı!
Yılbaşı klasiği ‘Fındıkkıran’ AKM’de
‘Yeni Yıl Çocuk Festivali Zorlu PSM’de
Mor ve Ötesi akustik performansıyla İş Sanat’taydı
Salt Galata’da canlı performans: HUM
‘Çirkin’ Alan Kadıköy’de sahnelenecek
Borusan Müzik Evi’nde 2 günde 2 konser
Şevval Sam ile İskender Paydaş aynı sahnede
‘Cuma İş Çıkışı’ Özge Fışkın konseri
Z Frekansı’nda haftanın konuğu Selin Çıngır!
Tan Sağtürk, Şırnaklı gençlerle buluştu
‘Müzik TR100’ sergisi Müze Gazhane’de
‘Ayna’ DasDas’ta seyirciyle buluşuyor