Sosyal medyada ‘beğeni yap, yorum yap, para kazan’ gibi vaatlerle başlayan dolandırıcılık tuzakları, kurbanların güvenini kazanarak onları büyük kayıplara sürüklüyor. Dolandırıcılar, başlangıçta küçük kazançlarla kişilerin ilgisini çekiyor ve güven sağlıyor. Ancak daha sonra, büyük meblağlar yatırmaları için kurbanları ikna ediyorlar. Yatırımlar yapıldıktan sonra dolandırıcılar kayboluyor ve kurbanın gönderdiği paralar geri alınamıyor.
ÖNCE BASİT GÖREVLER
Adli Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, bu tür dolandırıcılık sistemlerinde güven tesis etmenin önemine değinerek, “İlk olarak, dolandırıcılar ‘kolay para kazanma’ vaadiyle kişilere mesaj gönderirler. Bu mesajlar genellikle basit görevler içerir: “Bir sosyal medya hesabını takip et, beğeni yap, yorum yaz ve para kazan!” gibi cazip teklifler sunulur. Görevler oldukça basit olduğu için insanlar, bunları hemen yerine getirir. Örneğin, sadece bir hesabı takip edip birkaç beğeni yaparak kısa sürede biraz para kazandıklarını görürler. Bu ilk kazanç, kurbanın güvenini kazanır ve daha fazla görev yapma isteği doğar. Dolandırıcılar bu aşamada çok hızlı ödeme yaparak güven oluşturur” dedi.

TÜM PARANIZ GİDEBİLİR
Güven sağlandıktan sonra dolandırıcıların daha büyük vaatler vermeye başladıklarını anlatan Kırık, “Kurban, zaten küçük kazançlar elde ettiği için, şimdi daha büyük görevler ve dolayısıyla daha fazla para kazanmak ister. Bu noktada dolandırıcılar, ‘Daha fazla para kazanmak için şu görevleri yap ancak bunun için belirli bir miktar ödeme yapman gerek’ diyerek, büyük meblağlar talep ederler. Örneğin, 20, 25 bin TL gibi ödemeler istenir. Kurban, bu ödemeleri yaparak daha fazla kazanç elde edeceğine inanır ve sürece devam eder. Ancak bir süre sonra dolandırıcılar kaybolur. Kurbanın gönderdiği paralar alınmış, ancak kişi bir daha ödeme alamaz veya dolandırıcılarla iletişim kuramaz. Başlangıçtaki küçük kazançlar, kurbanı daha büyük yatırımlar yapmaya ikna etmiş ve sonunda tüm paralarını kaybetmesine neden olmuştur” ifadelerini kullandı.

DOLANDIRICI SİNYALİ
TÜKONFED Siber Güvenlik Komisyon Başkanı Muharrem Baki ise görev yaparak para kazandıran yasal firmalar olduğu bilgisini paylaştı. Bu firmaların global ve tanınmış markalar olduğuna dikkat çeken Baki, “Sizden önden yatırım yapmanızı istemezler, şeffaf ödeme süreçleri vardır. Sizlere iş sözleşmesi veya hizmet şartları sunarlar. Bu kazançlar ise genelde düşük olur. Kolay yoldan zengin olma vaatleri ise genellikle dolandırıcılık sinyalleridir” dedi.
SAADET ZİNCİRİ
Bu tuzakların saadet zinciri mantığıyla çalıştıklarına dikkat çeken Baki, sistemin işleyiş şu sözlerle anlattı:
“Önce kayıt ücreti talep ediliyor, sonrasında yüksek kazanç vaadi veriliyor. Ödemeler genellikle sisteme yeni giren üyelerden alınan parayla yapılır. Yeni üye girişi yavaşladığında sistem çöker.
Sisteme giren üyeler, parasını geri alabilmek için çoğu zaman daha fazla görev yapmak veya daha fazla insanı dahil etmek zorunda bırakılır. Ancak para iadesi genellikle mümkün olmaz.”
Baki, bu sarmaldan çıkmak için hukuk süreci başlatılması gerektiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Tüketici Hakem Heyeti veya Tüketici Mahkemesi üzerinden de yasal haklarınızı arayabilirsiniz. Eğer ödeme banka veya kredi kartıyla yapıldıysa, bankanıza dolandırıcılık bildiriminde bulunun. Ödemenizin iptal edilmesi veya geri alınması talebinde bulunun. Daha fazla para yatırmaktan veya yeni üye kazandırmaktan kaçının. Dolandırıcılık ağlarını ihbar edin.”
Kaynak: Web Özel
Daha Fazla Haber
Beykoz’da rüşvet soruşturması
Meclis, Sıla ve Narin için gözlemci olacak
Gürcistan sınırında tipi! İlçede okullar tatil edildi!
Satın alma gücünde Avrupa’nın gerisindeyiz
HGS’ye siber saldırıda ‘şaka’ savunması!
193 yıl hapisle aranıyordu! Sahte kimlikle yakalandı
“Suriye’deki yeni yönetime şans verilmeli”
“Yağmurlar başladı ama oran çok düşük!”
Bakan Yerlikaya, Suriyeli sayısını açıkladı
“Suriye’de bir halk devrimi gerçekleşti”
İstanbul’da elektrik kesintisi! BEDAŞ 15 Aralık Pazar elektrik kesintilerinin olacağı ilçeleri açıkladı! İşte elektrik kesintisi yaşayan ilçeler
Yürüyerek dünyayı gezen Japonyalı gezgin Muş’a ulaştı
İnşaatta göçük! 1 işçi aranıyor
IQ’su 130’dan yüksek olanlar hemen buluyor! Resimdeki gizli merdiveni 11 saniyede bulan dahi sayılıyor
Ayakkabılarınız daha önce hiç bu kadar beyaz olmamıştı! İşte beyaz ayakkabıları inci gibi parlatmanın püf noktası
Sena intihar mı etti eşi mi vurdu?
5 bölge için sağanak yağmur uyarısı
AYM’den 2 siyasi partinin sorumluları hakkında suç duyurusu
TBMM, AYM ve iki bakanlığın bütçeleri kabul edildi
Maltepe’de 4 katlı binanın çatısı çöktü
50 kilometre boyunca polisten kaçan ehliyetsiz sürücüye dev ceza